Beta-alanina stała się popularnym suplementem, który obecnie szeroko polecany jest do cyklu z użyciem kreatyny. Kreatyna działa silnie anabolicznie, wspomaga wzrost masy mięśniowej i siły, natomiast beta-alanina posiada nieco inne działanie, które bardziej kierunkuje masę mięśniową na wsparcie wytrzymałościowe i funkcjonalne, co powiązane jest z [...]
Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
[...] chlebowca jest w rzeczywistości podobna do szatkowanego kurczaka. Chociaż ten tropikalny owoc wygląda onieśmielająco i niecodziennie, to z łatwością znajdziemy go w sklepach oraz w chłodniach z innymi substytutami mięsa. Z powodzeniem sprawdzi się w wegetariańskich burgerach lub w daniach kuchni meksykańskiej. Kalafior Kalafior [...]
[...] sercowo-naczyniowy (poza aspiryną), nerki (szczególnie ibuprofen) czy nawet na wątrobę. Wystarczy napisać, iż zwykłe środki wydawane bez recepty i sprzedawane bez limitu w sklepach zabijają co roku w Polsce ok. 3 tysiące osób, na świecie według szacunków dziesiątki tysięcy. Wino i winogrona dla serca? Czerwone wino i winogrona zawierają związki [...]
Chyba głównie ze względu na pewien chaos informacyjny jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez młodzież, która właśnie rozpoczęła przygodę z treningami. Czas więc rozplątać ten węzeł gordyjski i odpowiedzieć sobie jasno. BCAA czy odżywka białkowa? Aby móc tego dokonać, przyjrzyjmy się bliżej, czym jest zarówno BCAA, jak i odżywka białkowa. [...]
Sportowcy na diecie roślinnej lub ze wdrożonymi ograniczeniami żywieniowymi, rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na [...]
Dążenie do osiągnięcia celu w postaci bardziej smukłej sylwetki z bardziej wyraźną muskulaturą niestety nie zawsze przebiega łatwo i zgodnie z planem. Z czasem, czyli najczęściej po kilku / kilkunastu tygodniach, dojść może do stagnacji. To kiedy ten moment nastąpi, zależne jest od wielu czynników, w tym od początkowej masy ciała, masy tkanki [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]
[...] w ostatnich latach (w bazie danych Google Scholar można znaleźć ~417 tysięcy badań i opracowań dotyczących białka serwatkowego). W rzeczywistości biorąc pod uwagę sklepowe półki uginające się od niezdrowej żywności, białko serwatkowe jest całkowicie bezpieczne. W dobie rakotwórczego mięsa czerpanie protein z koncentratu (WPC), [...]
Chociaż o bakteriach zasiedlających organizm i niezbędnych do życia wiadomo mniej więcej tyle, ile o galaktykach poza Drogą Mleczną, to wiedza ta cały czas się poszerza. Znane są fundamenty tej wiedzy, jednak informacje szczegółowe cały czas są na etapie odkrywania. Jako że nauki o mikrobiocie jelitowej na bieżąco dostarczają ciekawe newsy, warto [...]
Wszyscy sportowcy są narażeni na przeciążenia, kontuzje i zmiany zwyrodnieniowe stawów. Do szczególnie ryzykownych wyborów należą piłka nożna, bieganie i dyscypliny obejmujące skoki (np. wschodnie sztuki walki). Znane są przypadki młodych sportowców, którzy wykazywali objawy degeneracyjne w stawach, typowe dla ludzi starszych o 30-40 lat! Czy [...]
Wątroba jest organem o ważnym znaczeniu dla codziennego samopoczucia oraz zdrowia. Jest podatna na uszkodzenia i przez zaniedbania higieny stylu życia może zacząć uprzykrzać życie. Najgorsze są dla niej dieta z nadmiarem kalorii, cukru i przetworzonych tłuszczy, a także alkohol, niektóre leki czy brak ruchu. Czarny pieprz i piperyna Pieprz [...]
Ludzie bardzo często przywiązują ogromną wagę do swojego wyglądu, w tym szczególnie do kondycji włosów. Z tego powodu, wiele osób odczuwa znaczny niepokój, gdy zaczynają się pierwsze problemy z ich przerzedzaniem, wypadaniem, słabszą kondycją. Problemy ze zdrowiem włosów są jedną z najbardziej uciążliwych przypadłości znacznej liczby kobiet i [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
Każda osoba trenująca na siłowni dąży do zrealizowania postawionego sobie celu. Dla niektórych będzie to redukcja tkanki tłuszczowej, dla innych budowa masy mięśniowej, a dla jeszcze innych wzmocnienie wytrzymałości mięśni. Na każdy tego typu cel trzeba inaczej ukierunkować swój trening, a dokładniej ilość powtórzeń, jaka przypada na każde [...]
Kamica żółciowa jest to choroba, która w wyniku przemian patologicznych zaczyna sprzyjać odkładaniu się złogów, nazywanym popularnie kamieniami. Pęcherzyk żółciowy, który umiejscowiony jest pod wątrobą, zaczyna tracić swoją pierwotną funkcję, polegającą na transportowaniu żółci wyprowadzanej z wątroby do dwunastnicy. Dodatkowo należy pamiętać o [...]